A gonosz kritikus

Habszivacs Szemle

Habszivacs Szemle

Ki olvas kortárs magyar szépirodalmat a környezetemben?

Pardon

2022. október 02. - Csintalan Jozefin

A válasz nagyon rövid, senki. Nem készítettem reprezentatív felmérést, még csak meg sem kérdeztem őket, csak arra támaszkodom, amit magamtól feltételezek vagy tudok.

Kinek írnak a kortárs magyar írók? A többi kortárs magyar írónak és kritikusnak, néhány értelmiségi entitásnak, akiknek valamilyen módon van erre igényük, mert vonzza őket a közeg, vagy akiknek saját írói vágyát valamikor menet közben abortálta az élet és a valóság? Meg lelkes bölcsészhallgatók? Nem tudom elképzelni, de nem akarom őket masszaként kezelni és sértegetni, mégis ez az előítéletem. Vagy imprinting, egy empatikus magyartanár a régmúltból, vagy a közelmúltból, aki maga is írókezdemény volt? Emlékszem saját magyartanáromra a gimnáziumból, de mondhatnám a párhuzamos osztályét is (mi angolosok voltunk, ők franciások), dettó, mint akik ugyanabból az alomból jöttek, leültek az asztal mögé, beírták a hiányzókat, majd elővették a tankönyvet és felolvasták. Komolyan, ebben semmi retorikai túlzás nincs. Érettebb osztálytársaim szóvá tették magunk között, de én annyira a tanári tekintély foglya voltam, hogy fel sem tűnt. A magyartanárunknak minden fontosabb volt az irodalomnál, főleg a fiúk hajának a hosszúsága. A Kádár rendszerben szocializálódott, és fogalma sem lehetett későbbi ethoszokról, a Body shamingről vagy a Hair shamingről semmit sem tudott, csak arról, hogy a Szigeti Karcsinak beír az ellenőrzőjébe, ha legközelebbi magyarórán is hosszú lesz a haja, pedig nem is volt az osztályfőnökünk. Mi mozgatta ezt az embert? Az irodalom biztosan nem. Persze, kicsit olyan ezt számonkérni, mint I. István királyunkat lebaltásgyilkosozni. Régi korokon mai normákat számonkérni nem lehet. De akkor is. Ahelyett, hogy kis jelenetekre ösztönzött volna bennünket, feldolgozandó mondjuk Moliére-t, vagy Shakespeare-t, ő az én nevemet tette hatalmi mámorában nevetség tárgyává, beteljesítve ezzel a Name shaminget, amit nyilván senki sem definiált még annak. Mi mozgatta ezt az embert? Irritálta a kamaszfiúk sűrű haja, fiatalsága, hogy előttük az élet, amit ő már elrontott véglegesen. Az a fajta öregedő férfi, aki elsőként küldené a frontra a potens, fiatal, dús hajú férfiakat, mert ő kopaszodó és már régen impotens. 

Szóval, ki olvas az én környezetemben szépirodalmat? A szűk baráti és családi köröm foglalkozás szempontjából: közgazdász végzettségű, de egy angol hotel-komplexum középvezetője, világjáró gyógyszerészdoktor,  gyógyszerész-szociológus diplomás, de most családsegítő, Buddhista orientációjú-festő-filozófus, aki anyukáját ápolja otthon, rokkantnyugdíjas, újságíró, büfés, pszichológus-terapeuta, dekoratőr és festő, kábeltévé szerelő, alsóvezető külföldi hotelben, és van, aki a családját menedzseli főállásban. Mindannyian értelmes, hiperintelligens, a mai korra igencsak reflektáló egyének, mégis közülük egyetlen ember olvas kortárs magyar szépirodalmat, konkrétan tudom, hogy Krasznahorkai egyik könyvét kiolvasta valamikor. De ha ők nem, akkor ki? Aztán vannak FB ismerőseim (igen kevés számú), fogyasztanak szépirodalmat, nagyon is, körülbelül tizen. Én akkor nem olvastam semmit, amikor egy alkoholista-személyiségzavaros férfit menedzseltem évekig, míg ki nem purcant. Olyan érzés volt újra könyvet venni a kezembe, mint egy vándornak több hetes bolyongás után egy jéghideg zéró Coca-cola automatára, meg egy vegán szendvicsbárra lelni a Gobi- sivatag közepén. 

 

utikalauz_anatomiaba_10_tipp_hogy_jol_induljon_a_reggel.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://habszivacsszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr9017944932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása