A gonosz kritikus

2022. december 01. 19:53 - Csintalan Jozefin

Fresh, 2022

Filmkritika

Csak két dolgot kellett volna másképp csinálni, és egészen kiváló bosszúfilm (revenge tale) lenne. Persze, így is izgalmas. 

Valamelyik nap olvastam a The Guardian-ben, hogy milyen fasziknál tegyük ki – persze csak gondolatban – a kis piros zászlót, amikor randevúzunk, és mit ad Isten, a film legelején pont ilyeneket csinál egy srác (Brett Dier), aki amúgy helyes, beige rövid ujjú pólóhoz hipszteres döglött kék sálat húzott, csinoska, de nem is a szettel volt baj. Olyan figura, aki összesűrített pár dolgot, amit nem lehet tolerálni. Késett, és vizet kért a kajához. Ezt kizárólag a resztoratív (helyreállító) szemlélettel lehet orvosolni, ez nem szabályszegés, ez helytelen viselkedés, az emberi kapcsolatok megsértése és aláásása. Valagba rúgás helyett kompetenciafejlesztésre van szüksége. Akit nem farkasok neveltek, az érti, miről van szó. A másik fószernek, Steve-nek (Sebastian Stan), a resztoratív igazságszolgáltatás már nagyon kevés, az ugye a félig-meddig normális csávóknak való, és ő nagyon nem az. A nők egy része – köztük a főszereplő csaj Noa (Daisy Edgar-Jones)  annyira ki van éhezve az ingerekre, és mivel a mi kultúránkban a szerelem a legerősebb trigger, elővigyázatlanok lesznek, pedig a szerelem a világ legveszélyesebb dolga. Nem az egyik legveszélyesebb, hanem a legveszélyesebb. Ez a thriller napnál fényesebben prezentálja a filmekbe szublimált fikciós nőgyűlöletet, igen, akkor is, ha nő írta, egy másik meg rendezte, és akkor ásták volna alá ezt a "metafizikát", ha reflektáltak volna rá. Szóval, a kulturális nőgyűlölet van elrejtve minden párkapcsolat mélyén, ami emberi- és nőjogi szempontból problémás. Van ennek a filmnek egy járulékos, de pozitív tanulsága minden vegán számára, mert ugye az állatok és a nők elnyomása egy tőről fakad, ha valaki nem tudná. Szóval, amiért nem kap maximális pontot: hiányzott a keretes szerkezet, visszatérni oda, ahonnan indult, a rendes hétköznapok világába, de már felvértezve egy csomó tudással a Gonoszról. Így olyan lett, mint egy coitus interruptus. A másik a reflektálatlanság. Megint van egy rendező, aki nő létére úgy csinál meg egy filmet, hogy a női szereplők egyetlen témája a férfiak és a párkapcsolatok. Egy mondat elég lett volna művészetről, könyvről, sportról, politikáról, az amerikai alkotmányról, akármiről. 10/8 

Bechdel-teszt negatív

Fresh, 2022, Mimi Cave, Lauryn Kahn

 

Címkék: Filmkritika Fresh
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://habszivacsszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr5217992434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A gonosz kritikus
süti beállítások módosítása