A gonosz kritikus

2022. december 04. 23:32 - Csintalan Jozefin

El a kezekkel a Papámtól! 2021 – kritika

Filmkritika

Nem tudtam, hogy ez a film tízéveseknek készült, csak amikor Valcz Gábor látványtervező meséli később, hogy a kislányán tesztelte a díszleteket, de akkor már késő volt, mert már láttam. A szereplőknek menet közben néztem utána a Google-ben, és zavarba jöttem. Bokor Barna játszotta az Ekúrtukban Hann Endrét, huha, a nemjóját. Gubás Gabi meg Dobrev Klárát? Ajjaj. Mit lehet ilyenkor csinálni?

Megmondom, szőnyeg alá söpörni, mert sajnos ez a film úgy jó, ahogy van. Miért? Mert többször felröhögtem, olyan vicces volt. Musicalbe oltott fantasy? Nem tudnám megmondani, azt viszont igen, hogy mindenki jó volt benne, de tényleg. Annyira vártam egy félresiklott civil mondatot, egy bornírt jelenetet, ahol én égek a szereplők helyett, mint egy előző Dobó Kata rendezésnél, csak már nem emlékszem a film címére. Rögtön az elején Nagypál Gábornak néztem utána, Fricit, a kertészt játssza remekül. Mondom, ki ez a jó pasi? Kicsit kiakadtam, hogy Zsurzs Kati (Margó) megint valami ténsasszonyt játszik, de film végi poénnál megértettem, mire kellett ez a karakter, úgyhogy minden rendben. Kerek történet, jó kis archetípusokkal, akikkel totálisan lehetett azonosulni, hacsak nem antiszociális személyiségzavarral küzdünk. Éles határok jó és rossz között, amit leginkább a jelmezekkel fejeztek ki, gondolom a gyerekek miatt. Érdekes, hogy a jó és a rossz története hiába egyidős az emberiséggel, hiába mesélik évezredek óta ugyanazt a sztorit, még nem vesztette el a varázsát. Pálmai Anna (Viola), akinek én a szinkronhangját nagyon szeretem, amióta a Csajok című sorozat hat évadát végignéztem, fergetegesen jó volt. Amit az esküvői jelenetben csinál a végén, az nagyon vicces és baromi nehéz eljátszani, úgy, hogy minden nüansz a helyén legyen. Sikerült neki. Bokor Barna (András) a papa szerepében tök jó, bár ezt a Hann Endre dolgot nehezen tudom kiverni a fejemből. Akárcsak Gubás Gabit (Kamilla), akiben nem lehet csalódni, annyira jó mindig, kivéve, ha egy kínos politikai filmszerepet kell elfogadnia, de lehet, nehéz döntés volt, hagyjuk is. Marczinka Bori (Dorka) játszotta a főszereplő kislányt, le a kalappal a casting director előtt, ha volt. Nem hibázott, és ez szinte hihetetlen. Eltalálta azt a kicsit édeskésen lédús, mégis fanyar fantasy-s hangot, ami ide kellett, kicsit morikálós, de pont jó. A legnagyobb meglepetés Csobot Adél (Eszter), amikor feltűnt a színen majdnem befogtam a szemem, mint a régen a cirkuszban a salto mortale alatt, úgy féltem. Pedig sikerült a produkció, hihető volt, pontosan az a karakter, akiről elhisszük, azonnal beleszeret egy özvegy, de még fiatal ügyvéd, akinek elege van mindenből, csak még nem tudja. És a végére hagyom azt, aki nagyon vicces volt. Elek Ferenc ("Milyen pónik?"). Jó volt a díszlet, a jelmez, a történet, és hát a rendezés is. Egyperces filmkritikáknál nincs ugyan Bechdel-teszt, de ez most pozitív lenne. 10/10

El a kezekkel a Papámtól! 2021, Dobó Kata

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://habszivacsszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr9317994822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A gonosz kritikus
süti beállítások módosítása