A gonosz kritikus

2022. október 20. 15:35 - Csintalan Jozefin

A felfedezés kiváltság

Enteriőrkritika

Ha azt mondja valaki, kultúra nélkül nem élet az élet, azt hisszük, ez túlzás, pedig nem. Az embernek ez az üzemanyagtartálya. Pakolni kell bele, különben honnan jön a szépség, a szeretet, a szolidaritás, az energia, ami fenntartja ezt a bolhacirkuszt?

Aki nem olvas, vagy nem érez katarzist Frank O. Gehry épületeit nézve, aki nem hallja Bartók első és második hegedűversenye közben a fenséget és a szívfacsarodást, az honnan merít erőt a végtelenül ellentmondásos világhoz? Persze, mindenkinek megvan a kertje, a tömegkultúra és a sufnik világa is fontos, de elmenni a fenséges mellett nagy hiba. A következő lakás a fenséges természet utáni kutatás terepe Umbriában. Már aki eljut oda. A lakás designerei a narancssárga és a zöld bűvöletében éltek legalább addig, míg megcsinálták a projektet. Utána szépen hazamentek az egérszürke-tört tojáshéjszín-kavics, fa és a krómacél uralta saját enteriőrbe, hogy lenyugodjanak. Nem lehet eldönteni, a festményhez igazították a nappalit vagy fordítva, talán az első verzió lesz, nem hiszem, hogy volt idejük valamelyik umbriai bolhapiacról kikapni ezt a képet, hogy passzoljon a zöld-narancssárga dominanciához. Persze, ez a mandarin és a kantoni nyelv tiszteletére is utalhat, de én nem dőlök be. Amikor valaki telepakolja párnával a kanapét, akkor egyrészt úgy érzi, élete permanens kiállítás, a párna az installáció, ő a főkurátor és az alkotó egy személyben, de ilyet sajnos nem lehet, választani kell a két szerep között. Másrészt, párra akar találni. Ide egy férfit várnak, aki ledobja magát a kanapé mértani közepére, nem veszi észre, pont ott van a felezőpont, ez egalitáriánus kanapé, két személyre tervezték. Mire felocsúdik, késő, ott ül középen kanterpeszben. Mi a kanterpesz? Egy férfiprivilégium a sok közül, mindenki ismeri, aki ült már életében legalább egyszer villamoson. Szóval, ha bemész egy lakásba, és nem látsz ötven párnát a kanapén, tudhatod, ott senki sem akar többet az élettől, mint amit kapott.  

 NE1

Valószínűleg a zsíros, gazdagon termő umbriai földet stilizálják vissza a konyhai fal színével, nem félnek, hogy a bérlők egy B-kategóriás thrillerben érzik majd magukat, ahol fiatal lányok pár hétig leláncolva könyörögnek, hogy a gyilkos engedje el őket. Nem tudják, hogy az egyetlen helyes stratégia ilyenkor a síri csend, mert ezek annyira hozzá vannak szokva a könyörgéshez, hogy teljesen összezavarodnának és kiesnének a szerepükből. Na most, azt szeretném megkérdezni, az asztalon látható kancsóban mi van? Jól gondolom, hogy semmi? Nincs az a felső-középosztályos értelmiségi család, aki ebből bármit is megenne, vagy meginna, főleg nem a hiperérzékeny és egészséges narcizmusban szenvedő kamaszlányuk. Az ilyenek az ásványvizet is megszűrik, nem fognak olyanból inni, amiről ezer kilométerről ordít, nincs az az IKEA-s behajlított súrolókefe, amivel meg tudnák tisztítani belülről. Odatették drámai elemnek. Azért milyen jött az olasz lakberendezőknek, hogy a kelkáposzta is zöld. Nem tudom, nálunk meddig lesz az. 

NE3.jpg (1024×768)

A hálóban visszaköszön a képhez szobát stratégia. Ezek szerint mindjárt két képet találtak, csak ennek a kínai nőnek piros levelek vannak a fején, ezért lett az ágy is, meg a kisszék is piros, amit egy ablak elé tettek, hátha egy ötéves gyerek addig babrál az ablakkilinccsel, míg kiesik. Nem mondom a szőnyegre, hogy csúnya, mert nem az, de miért kellett félig az ágy alá csúsztatni? Nyilván nem fért el. De akkor miért nem szögelték a falra? Vennék le a két gyékényt, ami se szakajtónak se szénás kosárnak nem jó, nem elég nagy és nem elég mély. Maximum rózsaleveleket száríthatnának benne a gangon, de mire beszáradna, haza kéne menniük. Ezek a designerek tényleg kiállításnak képzelik a teret, szembe rakták a kínai nőt, ahol nincs kifutása a képnek, nem az ágy fölé tették, ahol rendesen látnák a szállóvendégek, és nem kellene állandóan oldalra fordulni olvasás vagy heverészés közben.   

NE11.jpg (1024×1365)

Valamelyik kínai étteremből kölcsönkértek egy rizses tálat, és igazuk van, pont erre az árnyalata volt szükség, ezzel lett teljes a színvilág. Ez az enteriőr a tetőpont, itt bontakozik ki a zöld-sárga színvilág a legjobban. Ha én lennék itt szállóvendég, mindenképpen ezt a szobát választanám, viszont már az első reggel leakasztanám a három szalmakalapot, és csak a kiköltözés előtt tenném vissza. Gyönyörű a fal és az ablakmélyedés, nem értem, miért egy műanyag fürdőszobaablakot tettek oda? Nem lehetett volna egy natúr fakeret, pici rézkilinccsel, kívül finoman csipkézett kovácsoltvas ráccsal? Persze értem, így bemászhat rajta az az ötéves, aki az előbb esett ki az emeletről.

NE12.jpg (1024×1365)

Vitán felül, a világ legszebb vécéajtóját látjuk. Az Ó-babiloni Birodalom idején készítették, amikor segítettünk megszövegezni Hammurapi törvénykönyvét. Amikor javasoltuk, vegyék bele a "szemet szeméért, fogat fogért" elvet, annyira hálásak lettek, hogy a végén ajándékba odaadták az ajtót tokostul, mindenestől. Nem egészen világos, a késő utókor az ürítés funkciójához, miért az óceánok tiszta vizét és a folyami pisztrángokat asszociálta, szerintem ez sértés az élővilágra nézve, és csak szólók, nemsokára emberi jogokkal fogják felruházni a tengereket, úgy hogy nem árt kicsit több tisztelet.


NE021.jpg (1024×1365) 

 Narancsfa alá medencét ültetni nem sok jóval kecsegtet, én már látom, kisgyermekes anyukák és apukák én-ideje  mivel fog eltelni pihenés helyett.

NE20.jpg (1024×768)

                      A képek a Planéte-déco Facebook oldalról származnak

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://habszivacsszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr8417958156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MrsCamelot 2023.10.24. 09:41:04

A cikk vicces, bár azért inkább hülyeség. Ez egy nyaraló. És abból nagyon izgalmas. Pont úgy van kialakítva, ahogy egy hétre az kellemes, különleges, emlékezetes - ami egy jó kiadó nyaralónál nagyon nem hátrány. Hogy pont kínai dekor Umbriában? Miért ne? A kancsóba pedig jól mutat egy szép vadvirág.
A gonosz kritikus
süti beállítások módosítása