A gonosz fotelkritikus

2024. március 31. 20:45 - Csintalan Jozefin

Frizbi különkiadás – Varga Judit exkluzív

Műsorkritika

 

Egy műsor, amelyet polarizált gondolkodással nehéz végignézni, mert ahhoz, hogy megértsük  és feldolgozzuk, a szürke zónában kell maradnunk, akkor is, ha teljes mértékben elhisszük, amit Varga Judit volt igazságügyi miniszter mond a házasságáról.

A polarizált gondolkodás azt jelenti, hogy belül maradunk a jó-rossz, igaz-hamis bináris gondolkodásának sémáin, és leegyszerűsítjük a dolgokat. Varga Judit személyére gondolok, amikor két dolog egyszerre igaz, bántalmazott nő, aki leszarta a többi bántalmazott nőt, ugyanakkor olyan empatának képzeli magát, akinek akkora a lelkiismerete, mint egy hegy, amit ha Erőss Zsolt élne, azonnal megmászna. Nehéz elfogadni hogy a Maffia Állam szorgos bürokratája hogyan gondolhat magára eképpen, de hát nemrég láttuk az Érdekvédelmi terület című Oscar-díjas filmet, ahol Rudolf Höss lágerparancsnok is szerető és lelkiismeretes apaként van ábrázolva. Az, hogy valaki csatlakozik egy népnyomorító, náci – azaz gonosz – kormányhoz, úgy látszik elhanyagolható körülmény. Magánemberként így is lehet valaki empata és lelkiismeretes? Nem, nem lehet. A két szférát nem lehet különválasztani, ez olyan, mint a híres írók magánéleti aljasságai, nem lehet valaki nagy író, ha magánemberként aljas. Nem lehet valaki magánéletében empata, ha embertömegeket (nevelőotthonos gyerekeket és másokat) juttat a megélhetés szélére és pedofil támogatóknak ellenjegyez kegyelmet. Van az empataságnak olyan enklávéja is, amely kizárólag családtagoknak, barátoknak és haveroknak szól. Ez a szelektív empátia a legaljasabb. Hagyjuk is ezeket az empata sületlenségeket. 

A Frizbi stúdiójának díszlete legalább olyan manipulatív, mint Magyar Péter. Széles könyvespolc, egyforma méretű könyvek, valójában fröccsöntött műanyag, ha megpiszkálod kinyílik, mögötte olyan exkluzív piásüvegek, amilyennek ezt a beszélgetést hirdetik.

Hajdú Péternek Vox Populiként a TV2 nézőinek aggályait kell beleszőnie a kérdéseibe, ezért a bántalmazás anatómiáját ismerő mindenkori néző – aki persze Youtube csatornán nézi a műsort – azonnal érti, hogy a tizenhatodik percben feltett kérdés miért hangozhat el. Varga ugyanis tizenhat és fél perce mondja már bántalmazásáról az ad hominem érveket, Hajdúnak meg úgy kell csinálnia, mintha azt hinné, Magyar Péter csak simán bunkó. Ekkor Varga ismét elmondja – már rövidebben persze –, amit eddig mondott. Már ekkor minden normális embernek világos, el lehet búcsúzni "a cél szentesíti az eszközt" nevű machiavellista megoldástól, mert nem arról van szó, hogy egy náci megelégelte a rendszert és házi készítésű bombával akarja a Führert felrobbantani, vagy nem egy Horthy Miklós, aki éppen a kiugrási kísérleten gondolkodik. Nem, Magyar Péter nagy valószínűséggel narcisztikus szociopata, és bántalmazó férfi, akinek semmi köze a NER rendszer kritikusaihoz. Szegény Nagy Ervin, Epres Attila, meg a felesége. Őket is megvezette egy fekete öves manipulátor március tizenötödikén, a proli tömegről nem is beszélve. Ők is áldozatok. Ha tudják, minek tartja őket Magyar, vajon odamentek volna? Ha a nők tudják, valójába mit gondol róluk, tapsoltak volna?

7e0a97f4396e4c85853b3b1723be4b85.jpg

 Magyar Péter és Varga Judit

A műsornak nem tiszte felvetni a hangszalagok valódiság- vagy igazságtartalmát, arra ott vannak a politikai elemzők – teljesen érthető. A hangfelvételekben egyébként sem az az érdekes, mi van rajta, hanem hogy miért készült el. Személyes bosszúból. Magánéleti indíttatásból, nem azért, mert egy náci kollaboráns meg akarta buktatni a Maffia Államot.  Mint PR tanácsadó mondom, mielőtt napvilágra kerültek, nem ártott volna egy kiskáté, ki kicsoda, mert Bázakerettyén Mariska néni és Józsi bácsi nem tudja ám. És ha tudnák is, a kontextus teljes homályban maradt, azt csak a belpesti értelmiségi tudja, és ők sem rendültek meg. 

Itt és most egy bántalmazó házasság anatómiája van feltárva, de egy fájó hiánnyal, ami Varga Juditnak és Hajdú Péternek azonos arányban tudható be. Van egy műsorvezető, aki számtalan élethelyzetet ismer, többnyire áldozatokat mutat be – most nem érdekes milyen színvonalon –, és a kompetencia elvárások között nem szerepel, hogy legyen tudása a társadalom legégetőbb, legnagyobb volumenű problémájáról, a patriarchátus egyik legaljasabb jellemzőjéről, a férfiak nők elleni szisztematikus erőszakáról. Volt már Jakupcsek Gabriellának is olyan műsora, ahol a bántalmazott Demcsák Zsuzsától képes volt azt kérdezni: "Hol rontottad el Zsuzsi?" Hajdú Péter alapállása – tudjuk, a TV2 nézőit képviseli – a tájékozatlan szociális munkásé, aki azt az egyetlen dolgot kéri számon bántalmazott kliensén, amit nem szabad: "Miért marad?" Ez az egyetlen kérdés, amit nem kérdezhet meg. Miért? Mert ellentétben a műsor szereplői által örök igazságként leszűrt lózunggal, hogy "Mindig van kiút", nem igaz. Varga Juditnak tizenhat év kellett, hogy felismerje, férje szisztematikus bántalmazó. Neki volt hova menekülni, volt végzettsége, bankszámlája, network-je, minden, ami ahhoz kellett, hogy cselekedhessen. Az alsó-osztály deprivált nőinek ilyen lehetőségei nincsenek. És hát van egy volt igazságügyi miniszter, aki elmondása szerint leült már baloldali nőjogi szervezetekkel, de lila fingja nincs arról, amit évtizedek óta mondogatnak, hogy az egyedi eseteknek van egy keretezése, amivel értelmezni lehet a jelenséget, és ez a patriarchátus nemi alapú erőszakja: a családon belüli erőszak és a partnerbántalmazás. Magyar Péter nem azért bántalmazott, mert  "narcisztikus személyiségzavarban szenved", hanem azért, mert nemi alapú bántalmazó, így döntött, és a patriarchátus tanította meg rá a szocializációja során. Arra, hogy ez hatalmában áll, a társadalom megengedi neki, sőt, ez az egyik privilégiuma. Szóval, éppen csak a lényeg nem lett kimondva egy több, mint másfél órás feltáró beszélgetésben. Többször előkerült Gulyás Gergely* neve, mint barát és bennfentes: "emberséges bölcsesség" jellemző rá, mondja Varga JuditVarga lehet, tényleg párhuzamos univerzumban él, ha a Maffia Állam egyik tagját ezekkel a jelzőkkel illeti. Persze, a párhuzamos univerzumok létezését, ahol Gulyás ilyen kvalitásokkal bírna, nem lehet teljesen sem elvetni, sem bizonyítani. De az van, hogy nincs, nem lehet a magánélet és a közélet között különbség. Olyan illúzió, amitől el kell búcsúzni. 

A harminckettedik perc környékén megint jön a Hajdú-ágyú: "Mi volt olyan szörnyű, ami miatt tizenhárom év tapasztalata után is visszamentél a férjedhez?" Ajjaj, ez lett eddig elmesélve. Varga kénytelen megint összefoglalni az elhangzottakat. Hajdúnak ezek szerint nem voltak szörnyűségek, ez a kapcsolat egy dögunalom, minek a felhajtás? Ezen a ponton kezd érdekessé válni a műsorvezető személye, vajon ő is bántalmazta annak idején Sarka Katát? Hajdú nem ismeri a Concorde-effektust**, de a Stockholm-szindrómát igen, ezzel akarja a lényeget megragadni a társadalmiság ellenében, pedig a Concorde-effektus és a homlokzatépítés jobban leírja Varga hozzáállását. Varga, aki bár sokat tud a témáról – edukálta magát –, odáig nem jutott el, hogy nyíltan kimondja: "A férjem nem szeretett engem" és "Amit én éreztem iránta, az sem szeretet volt, hanem traumás kötődés." De hát nem szakemberek beszélgettek egymással, legyünk megengedőek. Egy alkalmas ember azt kérdezte volna: "Judit, látsz összefüggést a bántalmazásod és aközött, hogy Magyar Péter férfi?" Egem rettent érdekelt volna, mit mond Judit asszony. Ehelyett Hajdú a bántalmazó céljait firtatja, nézőpontja tényleg a mosdatlan tömegé. Nem kutatjuk az elkövető indítékait, mert az olyan, mint a sűrű erdő, nem jutsz ki belőle sosem, magyarul, nincs rá válasz, nem ez a kérdés a legfontosabb.

Nagyon személyes témájú beszélgetés volt, a nézőnek óhatatlanul saját referenciái jutnak eszébe. Minden bántalmazónak vannak modorosságai, amikor helyzet van, ezeket húzza elő. Magyar Péter cizellált leveleket írogatott, de van a rosszkor időzített szerelmi vallomás műfaja is, egyik ismerősöm akkor kapta, amikor a férje már két gyereket csinált egy másik nőnek. Nekem is mondta már valaki, hogy "Mindig szeretni foglak", miközben a kolléganője nem sokkal előtte próbálta leszopni. Azért milyen érdekes lehetett ezt a beszélgetést bántalmazó férfiaknak hallgatni, tekintve, hogy Magyarországon hetente meghal egy nő partnerbántalmazás miatt, és minden nő átélt már éltében férfiak által elkövetett ilyen-olyan abúzust. Vajon felismerik magukat Magyar Péterben, és ott helyben kurvázzák le Varga Juditot, vagy várnak fürdésig? Többet tudunk Magyarról, mint előtte, ezen információk birtokában kell átalakítani a reményeinket, és aki ezt nem érti, az mást sem ért a világból. És teljesen mindegy, hogy egy bulvárműsorban hangzott el, Varga a Tilos Rádióban is ugyanezeket mondta volna. Szóval, nem Magyar Péter lesz Mózes, aki kettéválasztja a magyar Vörös-tengert, és vezet ki bennünket Nerniából. Egyik bántalmazó szociopatát  nem kell kicserélni egy másikra. Kár a gőzért.∗∗∗∗∗

*Gulyás Gergely Győző magyar jogász, szakpolitikus, 2018-tól a miniszterelnökséget vezető miniszter.

**A Concorde-effektus az az emberi viselkedés, amikor csak azért ragaszkodunk (káros módon) valamihez, mert már pénzt, időt és energiát öltünk bele.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://habszivacsszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr4818367663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A gonosz fotelkritikus
süti beállítások módosítása