A gonosz kritikus

2024. október 06. 11:59 - Csintalan Jozefin

Árulók. Gyilkosság a kastélyban 2. évad – kritika

Néhány személy csalódást váltott ki belőlem, de hát a befogadó is megengedheti magának az elfogultság luxusát. Nem mindjárt alakult ki, kinek drukkolok, de amikor a favoritomban csalódtam, onnantól annak, akit a többiek kiközösítettek. 

Nem hallottam még Hermányi Mariannról, Vályi Istvánról, Lakatos Lászlóról és Url Izabellről, meg Mehringer Marcellről sem. Miért írom, hogy csalódást okozott pár játékos személye? Mert nem kedvelem őket, vagy nem érdekelnek, ilyen Kozma Dominik, Herceg Erika, de leginkább Muri Enikő, akit a Nyerő Párosban láttam legutóbb. Nagyon szubjektív a reality show műfaja, nyilvánvalóan annak drukkolunk, aki eleve szimpatikus, és a játékban az is benne van, hogy mi nézők elfogultak lehetünk. Az a játék lényege, hogy a műsorvezető Árpa Attila kiválaszt néhány árulót, más néven gyilkost, akik minden nap megölnek valakit, persze csak képletesen. A játékosok száma nem csak az öléssel csappan meg, hanem azzal is, hogy a játékostársak mindennap kiszavaznak valakit, akiről azt gondolják, hogy áruló.

az_arulok_s2_rtl_szereplok.jpg

A csapat. Sváby András még hiányzik

Az első szériában Sváby András nagyon hamar kiesett, és ezt valahogyan, valakik nem tudták olyan hamar elfogadni, mint mi, nézők. Kifejezetten fura volt, hogy a második széria legelső perceiben visszamászatták az ablakon, miután az ajtón kirúgták. Ennek mi lehet az oka? Annyira tekintélyes fazon, hogy méltatlanság történt vele, amit azonnal korrigálni kellett? A magam részéről alig vártam, hogy újra kicsinálják, főleg, hogy több ideje volt megmutatni magát. Amit Hadas Krisztával művelt, az olyan volt, mint amiről ő szokott beszámolni a műsoraiban. Botrányos, de senki nem vette észre Hadason kívül. A szubtilis nőgyűlölet kifejezés szépen leírja, mit történt. A másik negligálása, megalázása, semmibe vevése, mansplaining*, a szerencsétlen nő meg ahelyett, hogy helyretette volna, a kegyeiért esengett, mint aki nem akarja elhinni, ez a seggfej tényleg ennyire seggfej? Rosszabb, mint Muri Enikő.

Az első megfigyelésem az volt, ami az első szériánál még nem jött le, hogy valakit gyanúsnak találnak-e, annak a személyes ellenszenv vs rokonszenv az oka. Ők is emberből vannak, ugyanazok az érzések munkálnak bennük, mint bennünk, nézőkben. Magyarán, aki nem szimpi, az gyilkos, de nem tudják ezt a dinamikát nyomon követni magukban, és olyan hülyeségeket mondanak, hogy leszakad a plafon a kastélyban, persze, ez is csak képletesen. Itt van Mariann, aki nem vigyorog, bájcseveg a semmiről, meg is kapta a büntetését. Nem öltözik femme fatale-nak, nem visítozik fejhangon, mint egy nagycsoportos óvodás, azonnal kiközösítették. Mindenki ellenséges vele, még a kezdeti favoritom, Molnár Áron is. Ez annyira meglepett, hogy azonnal ejtettem. Mi van? Még te is olyan vagy, mint az őszapónak öltözött Muri Enikő, akiről a The Beasts (Szörnyetegek) című 2022-es francia-spanyol film jutott eszembe, nincs más analógiám, hogy érvényesen tudjam leírni ennek a nőnek a lelki dinamizmusát. Muri lassan ható méreg, mint a filmben a francia férfi szomszédai Galiciában, kezdetben kekeckedő, ellenséges hangnemet ütnek meg, ami a film folyamán eszkalálódik, a provokáció lassan valami egészen másba megy át. Mindenki találkozott már ezzel a  magatartással vagy elkövetőként vagy áldozatként.

arulok2-500x333.jpg

Előtérben Muri Enikő és Hevér Gábor

A második megfigyelés, ami az első széria alatt nem jött le, hogy nekem hiányzik, hogy a szereplők beszéljenek az élet egyéb dolgairól is, ne csak arról, kik lehetnek a gyilkosok. Kizárólag ez a beszédtéma, és tudom, a műsoridő és a szabályok ezt nem engedik, de talán egy pár perces blokk beleférne, és nem vinné el a fókuszt. A Hadas vs Sváby konverzáció pont ilyen volt. Na, mindegy. Eddig nyolc részen vagyok túl, nem tudom, ki vagy kik nyerik majd a műsort, de remélem Hermányi Mariann köztük lesz. Bíró Bea tényleg okos, örültem, hogy a hímsoviniszta  Törőcsik Dániel után, aki az első szériában játszott, és Bíró párja, őt is behívták a műsorba. Aztán vannak az elfekvők, akik tudják, nem szabad kitűnni, ez az egésznek a lényege, nem szabad karakteresen megnyilvánulni, hogy ne keltsenek feltűnést. Gáspár Kata, Zdroba Patrik, Url Izabell például. Apropó Izabell. Ez a nő könyveket ír, közben úgy hozza csípőből a neuroszexista megjegyzéseit, mint aki a téma szakértője. Egy térlátást igénylő kockaösszarakós feladatban férfiagyért kiáltott. Mit tud mondani nekem ezek után? 

Mi nézők, nyilván nem látunk egy csomó dolgot, személyes párbeszédeket, amit egymás közt folytatnak és befolyásolják a rokonszenv ellenszenv párosát, de a nagy kép nem lehet annyira eltérő, hogy ne igazolja vissza a lényeget. A harmadik megfigyelésem, hogy a gyilkosok nem azokat passzírozzák ki elsőként, akik a legveszélyesebbek, hanem valamilyen perifériás szempont dönt. Vályi Istvánt például azonnal kitettem volna, mindjárt Sváby András után. Vagy Kozma Dominikot. Muszáj Erős Antóniáról is szót ejteni, annyira rossz stratéga. Az érvei gyengék, sőt átlátszóak, hamis hangon deklarál, illogikus, értelmezhetetlen kontextusban. Jön ő a jogosultságtudattal felruházott férfibeszéd ellen, de bűn rosszul. 

az-arulok-gyilkossag-a-kastelyban-4_image_a0f212dc6fc7bc47ff3ee17f4a98_16-9.webp

Hermányi Mariannt cipelik, szegény meg is kapta a magáét érte

És van valami egészen általános társadalmi jelenség, amit nem mindenki érzékel, olyan, mit az elektromos egér riasztó ultrahangja, csak az egerek hallják (bár az én fáskamrámban ők sem). A játékban majdnem mindegyik férfi használja azt a jogosultságtudattal terhes mansplainingelő beszédmódot, amit annyira természetesnek és magától értetődőnek tartunk, és még éppen nem hívjuk hímsovinisztának, mert annyira beépült a kulturális modus vivendibe. Hétköznapi hangütés, értelmezés, elfogultság, amit a nők nem vesznek észre, kivéve Hadas Krisztát és Erős Antóniát. Így beszél a rádióban Bocskor Gábor, Sebestyén Balázs, a tévében Sváby András, csak a hirtelen példák. Ebben a műsorban a két szélső érték Sváby András/Vályi István és Zdroba Patrik, aki a legkevésbé hozza ezt az attitűdöt.

Jól kiszámított műsor, jó, hogy rövidek az idétlen csapatjátékok, és határozottan jót tett neki a morbid bekeményítés. Jó Árpa Attila is, csak le ne cseréljék. A műsorban percenként hangzik el, "Ez csak egy játék." Óriási tévedés. 5/0

 * Mansplaining: a férfi, aki mindent jobban tud. A szexizmus egyik megnyilvánulása

PROLÓGUS

Felháborító lett a végeredmény. Átgondolva az egész tematikát, már az eleje nem stimmel. Nem fair, hogy Árpa Attila játékmester választja ki az árulókat, ebben a véletlennek kell dönteni. Hisz áruló nem nyerhet ezek szerint, sem morálisan, sem a játék szabályai szerint. Teljesen ellehetetlenítették Hevér Gábort, ami aljas húzás volt az RTL részéről. Ezúttal hívom fel a leendő nézők figyelmét, bojkottálják a műsor további évadait. Visszaveszem az 5 pontot, ezért egy nagy nulla jár csak.

∗∗ 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://habszivacsszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr9718701428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A gonosz kritikus
süti beállítások módosítása