A gonosz fotelkritikus

2023. július 21. 08:41 - Csintalan Jozefin

A Birkin táska

Outfitkritika

Ha van valami, ami a nemzetközi elitben a legnevetségesebb, a legmegvetendőbb és a legszomorúbb is egyben, az a Birkin táska. A turkálóban a kezembe nem venném, vagy félre dobnám, mert ingyen sem kéne. Miért? Mert a legtöbb ronda, és morálisan elfogadhatatlan. Leginkább ez utóbbi.

Nem a sztorival van baj, hogy Jane Birkin (1946-2023) brit származású francia színész  egyszer a szalmatáskáját a repülőn nem tudta feltenni, mert minden kiesett belőle, és pont a Hermès egyik nagyágyúja ült mellette, akit megihletett egy olyan táskatípus tervezésére, amiben vannak zsebek. Ugyan, egy városi legendával több vagy kevesebb, kit érdekel? Szépen lassan, de biztosan az elit – nőkből álló részének – nélkülözhetetlen darabja lett. Persze, nem a férfiaké, ők arról híresek, hogy egy szál gatyában is elvannak, nekik soha semmit nem kell magukkal vinni, minden elfér a farzsebükben. Ettől férfiak. A világháborúkban menetfelszerelést kellett cipelniük, el tudom képzelni, egy életre elegük lett, és azóta megelégedettséggel nézik a málhával felszerelt nőket. A Birkin táska épelméjű ember számára felfoghatatlan, de az elit más logika szerint működik, elég megnézni az Inventing Anna (2022) című sorozatot. Az egyik kezedet lefoglalja, olyan leszel, mint egy félkarú óriás. Ha valamit meg akarsz nézni, meg akarsz fogni, egyáltalán, használni akarod a karodat, le kell tenned a földre, vagy a lábad közé szorítani, ami nem baronesszes. Korlátoz. Éveket kell rá várni. Egy tengerparti nyaralót lehet venni az árából. Krokodilok szenvednek érte. Milyen elvetemültség kell ehhez? Hogy alakulhatott úgy a világ, hogy a társadalomnak ez a része ennyire fontosnak tartja, hogy megkülönböztesse magát a mosdatlan tömegtől? A Birkin táska nemcsak annyi. Aki erre képes, mindenre képes. Ez világnézet, ez politika, ez vallás, ez nem magánügy. Hiába tiltakozott később Birkin a krokodilok legyilkolása ellen, késő volt, mint Gróf Apponyi Albert beszédének 1920-ban a francia Külügyminisztérium dísztermében. Hogy lehetne egyetlen percre megbízni valakiben, aki éppen egy Birkin táskára vár? Nem mernék hátat fordítani neki. Akinek Birkin táskája van, képes ellopni a falatot egy etióp kisfiú szájából, képes hazavinni egy halott zsiráfot a szafariról, képes egy elgázolt kisgyereket hat láb mélyen elásni az erdőben ahelyett, hogy hívná a rendőrséget. Sose bízz abban, akinek Birkin táskája van. Egyetlen ember kivétel ez alól, maga Jane Birkin. De ő már meghalt. 

728ac158570509d6998a19f30123072a.jpg

Jane Birkin megpakolta


 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://habszivacsszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr9918174899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A gonosz fotelkritikus
süti beállítások módosítása