A gonosz kritikus

2022. október 22. 11:42 - Csintalan Jozefin

Stőhr Gréta konyhája

Videókritika

Stőhr Gréta* harmincnyolcezer követővel rendelkező "Vegán Tv Szerkesztő-Műsorvezető, Vegán Chef, Life Coach, Író, Gréta Konyhája Vegán életmód" szakértő neve ismerősen csengett, amikor egy barátom felhívta figyelmem a munkásságára. Aztán beugrott, szoktam tőle cikkeket olvasni, és mindig Störr kapitány jut eszembe az Enyedi Ildikó filmből. Persze, Störr kapitány Stőhr Grétához képest olyan, mint egy loncsos erdélyi barnamedve és a rózsadombi felső-középosztályos gyerekszobák IKEÁS mackógyűjteménye közötti különbség.

Amikor felkerestem az oldalát, hirtelen azt hittem, Megyeri Csilla** újított be a Nyerő páros győzelem után, és tért  meg a vegán táplálkozáshoz, de nem tudtam volna összeegyeztetni a felpumpált ajkakat a természet szeretetével.

A vegánság olyan, mint megtalálni Istent, egy hosszú megtérési folyamat, csak inverz módon. Senki sem születik vegánnak, azzá válik. Azt szokták mondani, Isten szeret téged, a vegánok viszont pont fordítva gondolják, ők szeretnek mindent, ami él és mozog, ezért nem ölik és nem eszik meg őket. Isten kegyetlen entitás a vegánokhoz képest, aki egykor mindenre felhatalmazást adott az embernek, ezért gyilkol és minden cselekedete erőszakos. Egy Megyeri Csilla például több soron sem tudna vegán lenni, hiányoznának az alapok, ugyanis a nők és az állatok elnyomása ugyanabból a forrásból fakad, a kacsacsőrű emlősnek álcázás, hogy minél jobban kielégítse a kollektív heteroszexuális férfitekintetet, a hiperszexuális outfitjei, valamint egy fel nem ismert bántalmazóval való együttélése nem nagyon predesztinálja a vegán táplálkozásra. Ezzel szemben Stőhr Grétából árad a hitelesség. Kicsit jobban is mint kellene. Szembeszökő dolog a Facebook bemutatkozása. Indokolatlanul, csupa nagybetűvel írt szó, amelyeknek (lásd fenn) éppen ezért, jelentése lesz. Gréta asszony mintha túlsózná saját fontosságtudatát. Videói olyanok, mint Eric Berne duplafenekű bőröndje, mindig van benne egy társadalmi szint és egy pszichológiai szint, és a társadalmit teszi magasabb polcra. A társadalmi szint itt és most a természetszeretet és harmónia, az emberi élet erre való adaptálása, melyből egyenes ágon következik a vegánság. Igen becsülendő. Milliók hangoztatják ugyanezt, egészen addig, míg este haza nem érnek befalni a rántott csirkecombot petrezselymes krumplival. Ők is szeretik az állatokat. Megenni. Gréta asszony pszichológiai szinten viszont önigazol, igen szűkös, de vonzónak tűnő narratívába préseli élettörténéseit, videói körülbelül másfél percesek, legalábbis azok, amelyeket láttam. Már-már tanmesék a külvilág ellenséges erejéről, melyeket Gréta asszony a végén rendre visszapattint magáról, igazolva a kitartó, nem csüggedő munka eredményét. Nem hullik ugye semmi a kötényünkbe magától.

Apropó kötény. Máris megvan  a kényelmetlen mellékíz, ami a nagyon szimpatikus videóit kíséri. És talán igaztalan vádaskodás, mert, hogy támadsz be valakit identitásbeli elköteleződésében? Sehogy. Marad neked a nem rögzült posztmodern szubjektivitás. Nem a vegán identitást vitatom el természetesen. Engem a videók viktoriánus hangja zavar. Ez a hamis megbékélés, ezek a vizuálisan rögzült nemi szerep stratégiák, a béke és harmónia túlhangsúlyozása egy olyan világban, ahol mindez de facto hiányzik. Teremtsük meg saját kertjeinket, ahogy Voltaire javasolta annak idején, és ápoljuk? Ez a videók üzenete, de asszem ennél lejártabb szavatosságú modus vivendi nem létezik. Ami jó volt a felvilágosodás idején, az már elenyészett örökre. Ez a viktoriánus hangütés mindennel szembemegy, ami kortárs. Veszélyes, Virginia Woolf bele is halt. "Szomjazó vándor a kopár sivatagban"? Hol van ennek a giccses prelűdnek a fedezete? "A természet szeretetére nem lehet nevelni, egyszerűen csak élni kell benne", ahogy Stőhr Gréta javasolja? Ajjaj, neked Zöld óvodák mozgalom, meg hajléktalanok, aki a Határ út melletti erdőben nap mint nap gyakorolják ezt az imperatívuszt. Viktoriánus hevületű life coach-unkat elragadta a zöldövezet hívogató pasztorális hangja egy olyan korban, ahol kizárólag az antipasztorális hangnak van létjogosultsága, már amennyiben milliókhoz akar szólni. 10/7

* Megnézhető videó

** Televíziós személyiség, párjával Molnár Zsolttal a Nyerő páros, 2022 első helyezettjei 

290403369_5842097805818328_1810549506700228895_n.jpg

                                                      A kép Stőhr Gréta Facebook oldaláról származik

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://habszivacsszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr2617960024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A gonosz kritikus
süti beállítások módosítása