A gonosz fotelkritikus

2023. augusztus 16. 16:02 - Csintalan Jozefin

Partizán – Kőszeg Ferenc

Műsorkritika

A 2000-es évek elején egy menekülttáborban dolgoztam. Emlékszem, egy nap jött a Helsinki Bizottság Kőszeg Ferenccel. A menekülttábor vezetője reggel odajött hozzánk. "Még kávét sem főzhettek nekik." Persze, rögtön tudtam, azért, mert egy szélsőjobboldali barom. Minden szolidaritásom Kőszeg Ferencé volt. Sosem gondoltam volna, hogy az akkori szolidaritás 2023-as nyár végére úgy párolog el, mint a nyári zápor esője..

Egy ember alkotása, életműve árnyalódik-e, ha bizonyos kérdésekben olyan álláspontot képvisel, ami nem egyeztethető össze a korszellemmel, mert az illető oldschool etikát képvisel szocializációja, életkora, vagy más okok miatt? Úgy tűnik Kőszeg Ferencnél egy rossz értelemben vett öntudatlan nosztalgia működik a múlthoz, amelyben felnőtt, és ahol a gyermekek következmény nélküli abuzálása a rendszer része lehetett. De akkor is. Ma is publikál, ennek a rendszernek is a része, ismernie kell a mai normákat. Ez a hozzáállás nem magyarázható csak a liberalizmussal. A privát szférában lehet a kutya elásva, magánemberként talán másként viszonyul a szexualitás és a hatalom kérdéséhez, ezért nem lát tisztán. Mindig fura, amikor valaki megáll a politikai edukációnál, és nem érdekli a többi elnyomott társadalmi csoport: nők, gyerekek, hajléktalanok, és a többiek. És persze, a lényeg. Alapélménye a hatóságokkal szembeni harc, ez az ő imprinting-je, hallhattuk. Ők az ősellenségei, ezért veszti el végképp a tisztánlátását. Olyan, mintha a férjünk szeretője megmentené a Földet egy becsapódó aszteroidától, de másnap tovább fanyalognánk, mit keresett vele a fürdőkádban, mikor betoppantunk. Sejtem, mire gondolhat Kőszeg, de nem mondja ki. A fiatalok nemi szocializációjában ad abszurdum segítők, mentorok lehetnek a tapasztaltabb felnőttek, ami jó hatással lehet a szexualitásukra később. Beavatás extrákkal. Franciaországban egy szellemi-irodalmi mozgalom épült erre. Én gyalázatosnak tartom, de nem mindenki gondolkozik egyformán. Kőszeg Ferenc liberálisként azért halna meg, hogy mindenki, minden körülmények között elmondhassa véleményét a szólás- és véleménynyilvánítási szabadság jegyében. Érvelésében azonban pontosan annak a nyilvánosságnak a kizárását hangsúlyozza túl – elég abszurd –, amiért egész életében dolgozott. Ezek szerint a nyilvánosság is kétarcú, mint Janus isten. S. P. volt televíziós szerkesztő és műsorvezető esetében – együtt maszturbált fiatalkorúakkal – nincs áldozat, nem magának akart örömöt okozni, hanem másoknak. Szóval, mindenki nyugodjon le, nincs itt semmi látnivaló? Kőszeg Ferenc szerint az igazi ellenség a "merev szellem." Nem tudnék én sem jobb szót kitalálni. Gulyás Mártont kritika érte, egy idős embert kellemetlen helyzetbe hozott. Tévedés. Gulyás a Partizán brand-jének megfelelően járt el, a korszellemet helyezi fókuszba, azt az ethoszt, amely jól megalapozott konszenzus eredménye. Bónuszba megkaptuk a liberalizmus esszenciáját, mit jelent, ha lefordítjuk egy hétköznapi helyzetre. 10/10
 
(A Partizán videóban az inkriminált rész 1 óra 3 percnél kezdődik). 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://habszivacsszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr10018194747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A gonosz fotelkritikus
süti beállítások módosítása